Κυριακή 2 Μαρτίου 2008

Τεύχος 26: Αλλόκοτα

Ένα βότσαλο στη λίμνη


Σε αυτό το κείμενο θα φανταστούμε την Ελλάδα του σήμερα ως μια ήρεμη λίμνη, όπου λίγα queer ζητήματα την αναταράσσουν. Δεν νομίζω να θέλει και πολύ προσπάθεια για να το καταφέρετε, σωστά; Η σύλληψη της ιδέας μιας queer εφημερίδας, ενάμιση χρόνο πριν, βρήκε τη λίμνη ελαφρώς αναταραγμένη μετά το δεύτερο Athens pride και αν και ακούραστα, για όγδοη τότε χρονιά, η Θεσσαλονίκη έφερε εις πέρας ένα Πανόραμα, ωστόσο η λίμνη υπέφερε και σε αυτή την περίπτωση πολύ ελαφριές αναταράξεις. Κινήσεις διεκδικήσεων και διασκέδασης γίνονταν πάντα. Σύγχρονες εκδοτικές προσπάθειες είχαμε επίσης (βλέπε Deon print, Antivirus και 10%), με αποκορύφωμα, ως προς την κοινωνική ορατότητα, αυτή του Aftershave, που δυστυχώς όμως άντεξε μόλις 5 τεύχη. Τι έλλειπε λοιπόν που θα έφερε περισσότερες αναταράξεις στη βαλτωμένη ελληνική πραγματικότητα του σήμερα;Το καλοκαίρι του 2006, κατά τη διάρκεια των δεκαπενθήμερων διακοπών μου στη Σέριφο, σε αυτό τον μαγευτικό τόπο, που είναι γεμάτος από ήλιο, παραλίες, γκέι, λεσβίες, τρανς αλλά και υπέρμετρη υποκρισία, σκεφτόμουν όλα αυτά παράλληλα με το γεγονός ότι σε λίγες μέρες θα έπρεπε να ξαναγυρίσω στην καταδικαστική, για μένα, δουλειά γραφείου που έκανα σε μια, κατά τα άλλα, αξιοσέβαστη εταιρία.

Στην Ελλάδα, στον εκδοτικό τομέα που γνωρίζω καλύτερα (δεδομένης της σύλληψης και υλοποίησης τεσσεράμισι χρόνων πριν του περιοδικού Antivirus), έλλειπε μια έκδοση με συχνή περιοδικότητα (σκεφτείτε ότι και το δεκαπενθήμερο μου φαινόταν μεγάλο διάστημα από τη μια έκδοση μέχρι την άλλη). Αυτό θα βοηθούσε να μην ξεχνιόνται τα θέματά μας και να έχει ο κόσμος εντός και εκτός κοινότητας διαρκή τροφή συζήτησης και προβληματισμού. Έλλειπε μια έκδοση που να μην αναπαράγει το διαχωρισμό μιας ταλαίπωρης κοινότητας σε φατρίες (οι ξεφωνημένες και οι σοβαροί, οι πορνοστάρ και οι διανοούμενοι, οι γκέι και οι τρανς). Έλλειπε μια έκδοση που να δίνει ορατότητα στις λεσβίες. Έλλειπε μια έκδοση που να βάζει όλες τις ενδιαφέρουσες φωνές να εκφράζονται χωρίς διακρίσεις, με επίμονη δουλειά στο σουλούπωμα των κειμένων που έρχονταν. Τέλος και εξίσου σημαντικό, έλλειπε μια έκδοση που να βγάλει τα «εσώψυχα» της lgbt ελληνικής κοινότητας στη μάζα, να τα κυκλοφορήσει σε straight ή εναλλακτικά σημεία διανομής, δηλαδή σε πανεπιστήμια, σε θέατρα, σε κινηματογράφους, σε βιβλιοπωλεία, να τα στείλει μαζικά στην ελληνική περιφέρεια και να συνδέσει τη λίμνη με θάλασσες του εξωτερικού, ώστε να επηρεαστεί λίγο από τα κύματα που εκείνες δέρνουν. Και να ο απολογισμός μας για τον πρώτο χρόνο από την αρχική μας κυκλοφορία, το Δεκέμβριο του 2006!


Συντακτική ομάδα: It’s been a hard day’s night

Ο κορμός των συνεργατών (γυναικών και ανδρών) της εφημερίδας έχει εδώ και ένα χρόνο υποστεί μικρές απώλειες, που μάλλον οι περισσότερες μπορούν να εκληφθούν ως διακοπή για… ξεκούραση. Διαλέγω αυτό το βήμα για να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους που στάθηκαν κοντά στην ιδέα και αν και είχαν τη ζωή τους, τις δουλειές τους, τα ημερολόγιά τους και τις προτεραιότητές τους, όλο το έτος στήριξαν με μικρό ή και ανύπαρκτο αντίτιμο, σε αρκετές περιπτώσεις, τη σύνταξη της City Uncovered. Ευχαριστώ τη Νίκη Σταυρίδη για την πολύτιμη βοήθειά της στο σουλούπωμα των κειμένων. Ευχαριστώ τις μόνιμες και τις εκάστοτε γραφές. Κάποιοι/ες, αυτή τη χρονιά, κάθησαν και σκέφτηκαν queer. Αποτύπωσαν σε χαρτί τις εικόνες και τις ιδέες τους και τις έστειλαν. Δεν έχω παρά να χαρώ που η εφημερίδα προκάλεσε αυτόν τον προβληματισμό και του έδωσε έξοδο έκφρασης αλλά και υπογραφής σε μια χώρα που ακόμα μεγάλο της μέρος ζει «στην ντουλάπα». Να καλέσω από εδώ όλους και όλες σας, που νομίζετε ότι αξίζει να βάλετε τα δάχτυλά σας στο κομπιούτερ, να σκεφτείτε, να γράψετε queer και να υπογράψετε. Η Ελλάδα μας έχει ανάγκη.


Διανομή: άλλος για Χίο τράβηξε κι άλλος για Μυτιλήνη

Ένα χρόνο πριν ξεκινήσαμε με δυο πόλεις: την πρωτεύουσα και την συμπρωτεύουσα. Ήταν από μόνο του ενθαρρυντικό το γεγονός της διείσδυσής μας (για να χρησιμοποιήσουμε μια αγαπημένη λέξη!) σε βιβλιοπωλεία, θέατρα, κινηματογράφους, γκαλερί, πανεπιστήμια, νοσοκομεία. Στην πορεία να βρούμε τρόπο και σημεία να διανέμουμε την εφημερίδα στην υπόλοιπη Ελλάδα. Έχουμε ακόμα δρόμο πολύ. Όμως σήμερα, ένα χρόνο μετά, μας ξέρουν και μας διαβάζουν ήδη στη Λέσβο, στο Βόλο, στη Μύκονο, στο Ηράκλειο, στη Σύρο, στη Σέριφο και άμεσα περιμένουν να μας διαβάσουν στην Κομοτηνή και στη Λάρισα (και στις δυο περιπτώσεις στα πανεπιστήμια). Το θέμα «ελληνική περιφέρεια» έχει συνέχεια και μάλιστα φιλοδοξούμε πολύ δυναμική. Πάντα περιμένουμε προτάσεις φιλικών τόπων διανομής στα email μας και από άλλες πόλεις. Μη διστάζετε, ρωτήστε!Για το κομμάτι της Κύπρου μπορώ να πω ότι η περισσότερη δουλειά έγινε από τον Κωνσταντίνο, που εγκαταστάθηκε μόνιμα εκεί το καλοκαίρι και τον ευχαριστώ δημοσίως.


Elizabeth Ziff: Η συμπαραγωγός του the L-word

Αδιαμφισβήτητα το λεσβιακό πρόσωπο της χρονιάς στην εφημερίδα. Η συμπαραγωγός του The L-Word έδωσε μια όμορφη συνέντευξη από την άλλη πλευρά του ατλαντικού σχετικά με το πιο πετυχημένο λεσβιακό σίριαλ (διανύει τώρα 5η συνεχόμενη χρονιά γυρισμάτων και προβολών στην Αμερική) που ακόμα η ελληνική τηλεόραση δειλιάζει να προβάλλει. Άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο του να έρθει στην Ελλάδα με το συγκρότημά της (αν την καλέσουμε) και να παίξει μουσική στο pride ή σε άλλη εκδήλωση, αλλά και κατέστησε πιο εύκολη την επικοινωνία με τις διάσημες κυρίες της σειράς, όταν αποφασίσουμε να έχουμε μια συνέντευξή τους.


Bears – cubs – otters – admirers

Τα γλυκά αρκουδάκια ενσωματώθηκαν στην εφημερίδα μέσω ενός αφιερώματος που τους έκανε γνωστά στο ευρύ κοινό. Μέχρι τότε ξέραμε, λίγο από εδώ λίγο από εκεί, ποιοι ήταν οι bears. Η πολύτιμη βοήθεια του Χρήστου Ψυχογιού και της ιστοσελίδας του (http://www.bigbarathens.gr/) όχι μόνο μας έδωσε στοιχεία για το ολοσέλιδο αφιέρωμα αλλά μας παρότρυνε να στηρίξουμε μια μηνιαία στήλη αφιερωμένη στα bear events. Σιγά σιγά θα την εξελίξουμε και αυτή σε μεγαλύτερη και πλουσιότερη. Το σίγουρο είναι ότι το αναγνωστικό κοινό μας, εξοικειώνεται με την ορολογία και τις εικόνες των bear και αυτό είναι υπέροχο!


Χορηγοί επικοινωνίας σε μεγάλες εκδηλώσεις

Η χορηγία επικοινωνίας είναι ένα πολύ ενδιαφέρον σημείο. Περάσαμε καταπληκτικές στιγμές στα δύο φεστιβάλ κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη με το 9ο Πανόραμα και τη “Σύμπραξη κατά της ομοφυλοφοβίας” και στην Αθήνα με το 1ο Φεστιβάλ γκέι και λεσβιακών ταινιών με την Proud Promotions. Ήδη έχουμε συμφωνήσει για την χορηγία του 10ου Πανοράματος, την άνοιξη του 2008, και ετοιμαζόμαστε για μια δυναμική παρουσία μέσα και έξω από το Ολύμπιον.Το να είσαι χορηγός επικοινωνίας στο μεγαλύτερο lgbt γεγονός της χώρας, το Athens Pride είναι υποχρέωση, τιμή, χαρά και διασκέδαση. Η εφημερίδα δηλώνει τη διαθεσιμότητά της και για του χρόνου στην φετινή επιτροπή και εύχεται να κερδίσουμε την καλύτερη δυνατή ορατότητα. Το τελευταίο μεγάλο γεγονός ήταν το πανευρωπαϊκό ανθρωπιστικό lgbt φόρουμ στο Πολυτεχνείο, σημείο ζύμωσης και ανταλλαγής ιδεών, σκέψεων και προτάσεων δράσης.


Εκστρατεία για το HIV/AIDS

10 μύθοι για το HIV/AIDS χρειάστηκαν ειδική φωτογράφηση με μοντέλα δύο εθελοντές και μια εθελόντρια της Be Positive αλλά και τη – δυστυχώς σιωπηλή – οικονομική υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρίας Gilead Sciences Hellas. Διαβάστηκαν, σχολιάστηκαν, έκαναν αίσθηση και έδωσαν μια δική μας σφραγίδα στην προσπάθεια κοινωνικής ευαισθητοποίησης για τον HIV. Σε άλλη σελίδα ο Super Condom και ο Παντελής Ανδριανός έδιναν το δικό τους «αγώνα» με στόχο την πρόληψη και την ενημέρωση. Να ευχαριστήσουμε την Χρυσούλα Μπότση από την ΜΕΛ του Συγγρός για την καταπληκτική συνέντευξη που μας χάρισε και να σας θυμίσουμε ότι η μάχη με το Aids είναι καθημερινή!


Quand les gays et les lesbiennes revisitent le Louvre

Και ήρθε η Γαλλία… Η εφημερίδα εκπροσώπησε την Ελλάδα ως – δυστυχώς – η μοναδική ελληνική lgbt επιχείρηση στο διεθνές εκθεσιακό σαλόνι, που διοργανώθηκε στο Καρουσέλ του Λούβρου. Χιλιάδες κόσμου στην καρδιά του Παρισιού μας γνώρισε, πολλοί έλληνες και ελληνίδες σπουδάστριες ήρθαν στο περίπτερο και μίλησαν μαζί μας, δώσαμε και πήραμε συνεντεύξεις, συζητήσαμε αρκετές συνεργασίες τις οποίες θα βλέπετε σιγά σιγά μέσα σε αυτό το χρόνο που έρχεται να υλοποιούνται. Ήταν ένα σημαντικό τριήμερο που μας έδωσε αυτοπεποίθηση, επίγνωση των καταστάσεων, ισχυροποίησε γνωριμίες εκτός συνόρων και πρόσθεσε στην, ήδη δεκάμηνη – τότε – κυκλοφορία, κύρος και εμπειρία. Το σαλόνι θα πραγματοποιηθεί και το 2008. Η εφημερίδα μας θα είναι ξανά εκεί.


Αττικό Μετρό και ΗΣΑΠ

Και αρχές Δεκέμβρη ήρθε το μεγάλο γεγονός που ακόμα και σήμερα, ένα μήνα μετά, δυσκολεύομαι να το πιστέψω. Χάρη στην ακούραστη προσπάθεια του Νίκου Σοφιανού και την υποστήριξη στα τελευταία βήματα της εφημερίδας, καταφέραμε να συμμετέχουμε στη δημοπρασία και να τοποθετήσουμε 12 περήφανα σταντ σε ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ & ΗΣΑΠ. Σε συνεργασία με το περιοδικό Antivirus και με τη γυναικεία εφημερίδα First η City Uncovered ξεκινά τη διανομή της και σε άλλα 12 σημεία από τα μέσα Ιανουαρίου (σύνολο 24 σταθμοί). Πρόκειται για τα ήδη εγκατεστημένα μαύρα κουτιά σε Πανόρμου, Μέγαρο Μουσικής, Συγγρού – Φιξ, Ακρόπολη, Ομόνοια, Μεταξουργείο, Σεπόλια, Βικτώρια, Άγιο Νικόλαο, Άγιο Ελευθέριο και Άνω Πατήσια, στα οποία θα προσθέσετε και τα ερχόμενα 12 στα πράσινα κουτιά της First σε Σύνταγμα, Μοναστηράκι, Ευαγγελισμό, Αμπελόκηπους, Εθνική άμυνα, Νέο Κόσμο, Θησείο, Κάτω Πατήσια. Τα queer θέματα εισβάλλουν με την αλήτικη συμπεριφορά αλλά και την ευελιξία του free press σε καθημερινά νοικοκυριά και αυτό θα είναι σε διάρκεια ένα μεγάλο επίτευγμα…


Κρατική βοήθεια: I’d rather sink than call the state for help!

Δεν θέλω να σας απογοητεύσω μα είναι η αλήθεια: στην υπόλοιπη Ευρώπη (με ελάχιστες ίσως εξαιρέσεις) κάθε χρόνο η εκάστοτε κυβερνήσεις αποδεσμεύουν κονδύλια για την ενίσχυση της «φωνής» των μειονοτήτων. Αν λοιπόν υποθέσουμε ότι, μέχρι και πριν την εισαγωγή μας στο ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και τον ΗΣΑΠ, η εφημερίδα ήταν η δεκαπενθήμερη φωνή της ελληνικής lgbt μειονότητας, ιδού τα όσα συνέβησαν αυτή την ένδοξη κατά τα άλλα χρονιά με μερικούς κρατικούς οργανισμούς:
Η κα Τσουμάνη δήλωσε, μέσω γραμματέων της, ότι η Γενική Γραμματεία Ισότητας ασχολείται κατά αποκλειστικότητα με θέματα γυναικών (λες και η εκδότρια της εφημερίδας είναι κάτι άλλο ας πούμε) και φάνηκαν ιδιαίτερα ενοχλημένες που τους χτύπησα την πόρτα. Τι σχέση έχουμε εμείς με μια ιδιωτική πρωτοβουλία μιας λεσβίας; αναρωτήθηκαν στο τηλέφωνο… Την ίδια στιγμή η κα Τσουμάνη έδινε συνέντευξη στο ΕΨΙΛΟΝ και στη Ντίνα Δασκαλοπούλου λέγοντας ότι η ελληνική γκέι κοινότητα δεν διεκδικεί τα δικαιώματά της και μόνο αν αυτό συμβεί δυνατά μπορεί η ΓΓΙ να βοηθήσει… (σοβαρή υποσημείωση: το Athens Pride γίνεται εδώ και τρεις συνεχόμενες χρονιές στην πλατεία Κλαυθμώνος, απέναντι ακριβώς από τα γραφεία της γενικής γραμματέως… Σάββατο όμως δεν είναι κανείς στο γραφείο, ούτε και τις άλλες μέρες διαβάζουν καμιά αφίσα στο δρόμο…)
Ουδέν περαιτέρω σχόλιο έχω να κάνω για τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς που αποφάσισε να πάρει υπό την αιγίδα της ένα πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και δέκα χρόνια και κάλεσε την εφημερίδα στα γραφεία της για να μας ζητήσει ελεημοσύνη. Οι υπεύθυνοι γραμματείς εκεί «ξελάσπωσαν» ένα κράτος που έπρεπε να δώσει κονδύλια για να μπορέσει να είναι μεγάλος ο αντίκτυπος της μοναδικής εκστρατείας που έφεραν εις πέρας μέσα στα πλαίσια ενός ευρωπαϊκού έτους «ίσων ευκαιριών». Τα νέα της εκστρατείας δημοσιεύονταν δωρεάν πάντα στον τομέα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ και ο συνδετικός κρίκος ήταν ο Γιώργος Τσιτιρίδης, ενώ επίσημα (αν και το προτείναμε) δεν λάβαμε ποτέ ούτε ένα δελτίο τύπου με τα νέα της εκστρατείας στην Ελλάδα.
Χαμός από free press στο γραφείο της υπεύθυνης για τη διαφημιστική εκστρατεία του ΕΟΤ, κας Λαζαρίδου. Είδα διαφήμιση του ΕΟΤ ακόμα και σε έντυπα μαγειρικής, που κυκλοφόρησαν μόνο για όσο διάστημα κράτησε η διαφήμιση! Υπό την καθοδήγηση της υπουργού, κας Φ.Π.Πετραλιά, το υπουργείο μας είχε εντελώς «φτυσμένους». Στη γραμματέα της κας Λαζαρίδου το τηλέφωνο και τα στοιχεία της εφημερίδας πρέπει να τα αφήσαμε και πενήντα φορές, χωρίς φυσικά να μας απαντήσουν ποτέ. Σκεφτείτε ότι η εφημερίδα μας δεν πρότεινε στον ΕΟΤ καθαρά διαφήμιση. Πρότεινε να συνδιοργανώσουμε το περίπτερο στο διεθνές εκθεσιακό σαλόνι του Παρισιού. Είχαμε την αφέλεια να πιστεύουμε ότι μια τέτοια πρόταση θα είναι δελεαστική για έναν οργανισμό που προάγει τη μοναδική «βαριά» βιομηχανία της χώρας μας στο εξωτερικό. Μαύρη πόρτα και από εκεί. Λίγο πιο ευγενικά μας φέρθηκε, αλλά τελικά μας αρνήθηκε, το επιτελείο του νέου υπουργού, κου Σπηλιωτόπουλου. Είναι όμως βαθιά νυχτωμένοι ακόμα κυρία μου (που λέει και ο Λάκης)!
Το μόνο υπουργείο που μας στήριξε αυτή τη χρονιά με ένα απειροελάχιστο, βέβαια, ποσό είναι το υπουργείο υγείας μέσα από το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων και Πνευμονολογικών Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Οι επαφές μας εκεί έπιασαν τόπο, αν και λίγο καθυστερημένα. Όπως μου είπαν όμως και οι αρμόδιοι επί λέξει: κυρία μου άλλοι περιμένουν χρόνια…

Η χρονιά που έρχεται

Μας βρίσκει «αγκαλιά» με το 10% από τις 16 Ιανουαρίου και μετά. Περισσότερα θα βρείτε στο επόμενό μας τεύχος, όπου η σύνταξη του αγαπημένου περιοδικού θα εκφράζεται σε μια σελίδα μέσα στην City Uncovered.Σας υποσχόμαστε ότι θα επιμείνουμε και το 2008 στις συνεργασίες, στη διεύρυνση των στόχων μας και της κοινωνικής μας ορατότητας, στην «ανοιχτοσύνη» των δημοσιεύσεων, στα όλο και πιο σέξυ εξώφυλλα, στην αντικειμενικότητα των ειδήσεων, στις συνεντεύξεις διασημοτήτων και θα δουλέψουμε ώστε η βιωσιμότητα της εφημερίδας να μην σταθεί εμπόδιο στα όνειρά μας.


Μαριανέλλα Κλώκα - Ιανουάριος 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: