Κυριακή 2 Μαρτίου 2008

Τεύχος 19 - Ερεσός


Διεθνές φεστιβάλ γυναικών στην Ερεσό

Την ώρα που γράφονται αυτές οι αράδες λήγει στην Ερεσό της Λέσβου (στη Σκάλα Ερεσού για την ακρίβεια) το διεθνές φεστιβάλ γυναικών που διήρκεσε από 8 μέχρι 22 Σεπτεμβρίου. Το φεστιβάλ οργανώθηκε για 7η χρονιά από γυναίκες που ζουν στην Ερεσό και δουλεύουν εδώ και μια δεκαετία το τουριστικό γραφείο Σαπφώ Τράβελ.

Η Σκάλα Ερεσού ζωντάνεψε μέσα στον ήσυχο Σεπτέμβρη από εκατοντάδες γυναίκες που ήρθαν – πολλές και με τα παιδιά τους – με την ευκαιρία αυτού του φεστιβάλ, από χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Πλούσιο το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιείχε εκθέσεις γυναικών καλλιτεχνών (ζωγραφική, φωτογραφία, εγκατάσταση με πολυμέσα, έργα ξυλόγλυπτα και από πηλό, γραπτό λόγο κ.ά.) οι οποίες φιλοξενήθηκαν στο παλιό σχολείο της Σκάλας και σε διάφορα φιλικά μπαρ και εστιατόρια. Υπήρχε θεατρική παράσταση: Tο θεατρικό σχήμα Sister Act από το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασε το έργο “Sappho in Love” -“Eρωτευμένη Σαπφώ”- της αμερικανίδας Carolyn Gage, ένα λεσβιακό «’Ονειρο θερινής νυκτός». Το μουσικό ντουέτο “Voice meets Piano” – “Συνάντηση φωνής και πιάνου” – από την Dora Michel και την Claudia Zinserling, από το Ίντσταϊν της Γερμανίας, χάρισε βραδιές με πολύ καλή τζαζ μουσική. Η Evelyn C. White συγγραφέας μεταξύ άλλων και της βιογραφίας της Άλις Ουόλκερ, διοργάνωσε το “απελευθερωτικό εργαστήρι γραψίματος” (“To be free writing workshop”). Υπήρχαν ακόμη πολλά εργαστήρια ανάπτυξης δεξιοτήτων και ενδυνάμωσης, εργαστήρι ζωγραφικής με ζωντανό μοντέλο, διαλογισμός με κεντράρισμα στη γυναικεία ενέργεια, εργαστήρια δραματοθεραπείας, αυτοάμυνας, σιάτσου, γραφής, γιόγκα, κινηματογράφου, χορού δημιουργίας από τη Χαβάη και εργαστήρι drag king! Επίσης συναντήσεις μελέτης του ουράνιου θόλου – οι νύχτες της Ερεσού προσφέρονται ιδανικά– με τηλεσκόπιο στην παραλία, πεζοπορίες στον κάμπο, ομαδικό κολύμπι στο απέναντι νησάκι που για πολλές αποτελεί μια πρόκληση να διανύσουν την απόσταση και να ατενίσουν από άλλη οπτική γωνία την αγαπημένη παραλία της Ερεσού με τον κάμπο παραπέρα. Επίσης ένα εργαστήρι με τίτλο “What is your lesbian age?” -“Ποια είναι η λεσβιακή σου ηλικία;”- με αναφορά στο πρώτο “coming out” και στη λεσβιακή ταυτότητα. Και ανάμεσα σε όλα αυτά πάρτι, εκδρομές με το καΐκι και άλλα.

Μια άλλη πρωτοβουλία που είχαν οι διοργανώτριες ήταν το πρότζεκτ για μια γυναικεία ιστορία της Ερεσού (“Eressos, my home from home; Women’s Festival Herstory Project”) στο οποίο καλούσαν –μέσα από το διαδίκτυο- γυναίκες που έχουν επισκεφτεί την Ερεσό πάνω από μία φορά να γράψουν την ιστορία τους σχετικά με την Ερεσό (στην δική της γλώσσα η κάθε μία). Με σκοπό να φτιάξουν ένα είδος βιβλίου από αυτές τις ιστορίες. Η ανταπόκριση για φέτος τουλάχιστον ήταν πολύ μικρή, αν συγκριθεί με τις χιλιάδες γυναικών που έχουν επισκεφτεί και ξανα-επισκεφτεί την Ερεσό μέσα στα χρόνια, από το 1970 και πέρα. Αλλά μέσα σ’ αυτές τις λίγες ιστορίες που ήδη μπήκαν στο ντοσιέ και ήταν σε έκθεση για να διαβάζεται εκεί στην Ερεσό, βρήκαμε εξαιρετικές μαρτυρίες από γυναίκες, ακόμα και κάποιες που έζησαν στην Ερεσό τα καλοκαίρια της δεκαετίας του ’70 και έγραψαν με συγκίνηση και αγάπη γι’ αυτόν τον γυναικείο τόπο.

Στο εναρκτήριο πάρτι του φεστιβάλ - με θεατρική παράσταση, μουσικές και πυροτεχνήματα - που έγινε στην παραλία, παρευρέθηκε μεταξύ των πολλών γυναικών και ο δήμαρχος αλλά και κάτοικοι της Ερεσού. Πράγμα που ερμηνεύουμε σαν μια παραπέρα σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ κατοίκων και επισκεπτριών αλλά και σαν την αποδοχή μιας συνάντησης πολιτισμού από γυναίκες για γυναίκες που προς μεγάλη μας χαρά πάει να γίνει «θεσμός». Επίσης το γεγονός ότι η διοργάνωση ξεκινάει από μια συνεργασία ελληνίδων και δυτικοευρωπαίων γυναικών επιβεβαιώνει ακόμη μια φορά πόσο γόνιμη μπορεί να είναι η συνάντηση γυναικών λεσβιών της νοτιοανατολικής με γυναίκες λεσβίες της βορειο- και νοτιοδυτικής Ευρώπης – βλέπε ελληνίδες με «ξένες» - που έχουν μια μακριά ιστορία αγώνων, διεκδικήσεων, και κατακτήσεων σε πράγματα που ίσως ακόμα στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου ή σχεδόν καθόλου δεδομένα. Για τις λεσβίες αυτή η διεθνής «γιορτή γυναικών» που οργανώνεται στη χώρα μας μπορεί και ευχόμαστε σταδιακά να είναι μια ευκαιρία για περισσότερη παρουσία, γνωριμία και ενδυνάμωση.

Ιωάννα Μόδη - Σεπτέμβριος 2007

Δεν υπάρχουν σχόλια: